Voor welke opleidingen?


Chemische technologie (CT):

Welke machines heb je nodig voor het maken van duurzame energie? En hoe zet je eigenlijk een frisdrankfabriek op? Met technisch inzicht en kennis van chemie weten Chemisch Technologen hoe de industrie in elkaar steekt en kunnen ze chemisch onderzoek inzetten voor het maken van producten op grote schaal. 

Afgestudeerde studenten ontvangen een internationaal erkende titel Bachelor of Science (Bdc) en kunnen alle kanten op: van chemische industrie tot de levensmiddelindustrie. Ook kunnen ze terecht bij bedrijven die zich bezig houden met duurzaamheid, watertechnologie, materialen en procesveiligheid. 

Een mooi voorbeeld van een project waarbij duurzaamheid, watertechnologie en de chemische industrie samenkomen is te zien in het onderstaande project.

https://www.saxion.nl/nieuws/2021/03/keuringsdienst-van-waarde-maakt-shampoo-bij-chemische-technologie


Elektrotechniek (ET):

Van dynamische matrixborden en een innovatieve elektrische motorfietsen tot Zelfsturende drone’s. Voor Elektrotechneuten ligt de wereld aan hun voeten.

Afgestudeerde studenten ontvangen een internationaal erkende titel Bachelor of Science (Bdc) en kunnen verschillende kanten op: van mkb tot multinationals, in de maakindustrie of bij ontwikkelbedrijven. Ook kunnen studenten internationale ambities hebben, een elektrotechneut kan wereldwijd aan de slag.


Industrieel product ontwerpen (IPO):

Van scheerapparaat tot e-bike en van orthese tot medisch apparaat: er zit een ontwerpproces achter elk product. Bij Industrieel Product Ontwerpen (IPO) studenten leren hoe ze een duurzaam, aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk product ontwerpen, dat voldoet aan de eisen en wensen van de gebruiker.

Afgestudeerde studenten ontvangen een internationaal erkende titel Bachelor of Science (Bdc) en houden rekening met zaken als materiaalgebruik, productietechniek, veiligheid en duurzaamheid. Zij kijken vnauit het perspectief van de gebruiker en bedenken, ontwerpen & adviseren de klant. 

Een mooi voorbeeld van een project waarbij deze aspecten samenkomen is te vinden in het onderstaand artikel:

https://www.saxion.nl/nieuws/2021/06/sem-won-met-zijn-knuffel-emotion-twee-awards-tijdens-een-chinese-ontwerpwedstrijd


Mechatronica (MT):

Hoe zet je robots in bij operaties? En hoe zorg je ervoor dat ze iets heel precies op de plek kunnen leggen? Mechatronici weten veel van de wereld van robots, slimme hulpmiddelen en innovatieve machines. 

Afgestudeerde studenten ontvangen een internationaal erkende titel Bachelor of Science (Bdc) en kunnen alle kanten op: van de onderzoeker & tester tot systeemontwerper-en integrator. Een mechatronici heeft met zijn interdisciplinaire opleiding een veelzijdige blik op de techniek.

Een mooie toepassing van de mechatronica wordt toegelicht door een oud-student, aan de hand van een project dat ontwikkeld is binnen Demcon:

https://youtu.be/KQZ6Dpis7aw


Technische informatica (TI):

Ze bedenken en programmeren systemen, zoals een robotgrasmaaier, slimme thermostaat, robots of zelfsturende drones. Technische Informatica studenten werken aan de nieuwste oplossingen.

Afgestudeerde studenten ontvangen een internationaal erkende titel Bachelor of Science (Bdc) en kunnen alle kanten op: van soft-en hardware ontwerpen tot programmeur of ontwikkelaar.

Een mooi voorbeeld van een informatica project is het Autonomous indoor and outdoor safety tracking system (AIOSAT), waarbij TI een belangrijke bedrage heeft geleverd in het ontwikkelen van de algoritmes, die data samenvoegen van verschillende sensoren.

https://www.saxion.nl/onderzoek/smart-industry/ambient-intelligence/autonomous-indoor-and-outdoor-safety-tracking-system

https://www.saxion.nl/nieuws/2020/02/applied-computer-science-student-wint-prijs-voor-onderzoek


Technische Natuurkunde (TN):

Ze kunnen proeven doen door te rekenen (met computers) en zo onderzoek doen naar allerlei natuurkundige verschijnselen zoals licht, materie en straling. Technische Natuurkunde studenten kunnen dit en werken aan nieuwe toepassingen.

Afgestudeerde studenten ontvangen een internationaal erkende titel Bachelor of Science (Bdc) en kunnen alle kanten op: van duurzame energie, medische technologie tot nanotechniek. 

De opleiding wordt geïntroduceerd in het onderstaande filmpje:

https://youtu.be/kKJhxyfxonI


Werktuigbouwkunde (WB):

Werktuigbouwkundigen weten alles over het ontwerpen, doorrekenen, produceren en technisch verbeteren van producten, machines en constructies. Het gaat er hierbij om de vraag of het probleem van een klant vertalen naar een technische oplossing. Hiervoor maken ze onder andere gebruik van 3D-teken- en simulatie pakketten.

Afgestudeerde studenten ontvangen een internationaal erkende titel Bachelor of Science (Bdc) en kunnen alle kanten op: bijvoorbeeld in ontwerp-en productieomgevingen, ingenieurs-en adviesbureaus.